Program

Odaberite dan:

PONEDJELJAK 08. svibnja 2017.

09,00 – 12,00  Dječji vrtići:  Igraonica „Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš“

Najmlađe generacije Grada Zagreba kroz igraonice na temu „Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš“ uče o energiji i klimi, zašto je ona važna za sve nas i kako svatko od nas, pa i oni najmanji, mogu doprinijeti racionalnom korištenju energije, sprečavanju globalnog zagrijavanja i zaštiti okoliša. Kroz igru, razgovore, čitanje, crtanje, bojanje bojanki, izradu maketa vjetrenjača i druge aktivnosti svi dječji vrtići na području Grada Zagreba aktivno sudjeluju u programu Zagrebačkog energetskog tjedna.

Lokacija: Dječji vrtići Grada Zagreba (206 lokacija)

09,00 – 13,30  Stručni skup studenata fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“

U organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Arhitektonskog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta , prezentirat će svoje znanstvene projekte i radove na temu primjene novih tehnologija u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Lokacija: Starogradska vijećnica - Ćirilometodska 5, Zagreb - dvorana A

09,00 – 18,00  Dan otvorenih vrata - Energetika na FER-u

Fakultet elektrotehnike i računarstva otvara svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Ovogodišnja tema je elektromobilnost te će se na glavnom parkingu FER-a održati prezentacija električnih vozila raznih proizvođača, a u 14 h će se održati stručni panel na temu elektromobilnosti u Hrvatskoj. Posjetitelji će također moći posjetiti energetske laboratorije te vidjeti rezultate brojnih projekata koji se odvijaju na FER-u.

Lokacija: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb

10,00 – 11,00  Prezentacija "Korištenje  energije  vjetra  malim vjetroelektranama"

Elektrostrojarska  obrtnička  škola će u svom Kabinetu  obnovljivih  izvora  energije  i  modernih tehnologija u električnim instalacijama predstaviti korištenje energije vjetra malim  vjetroelektranama. Posjetitelji  i  učenici će moći razgledati opremu za proizvodnju električne  energije upotrebom  vjetroturbine  male  snage  instalirane  u  dvorištu  škole.

Lokacija: Elektrostrojarska  obrtnička  škola, Kabinet  obnovljivih izvora  energije, Selska  cesta  83, Zagreb

09,00 – 11,00  Predavanje „Osnovni KNX modul“

U sklopu projekta “Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva, Energetska učinkovitost - KNX model“, kojeg provodi Elektrostrojarska obrtnička škola s partnerima Graditeljskom tehničkom školom Zagreb, Strukovnom školom Sisak i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, educirani nastavnici i stručni učitelji iz zagrebačkih strukovnih škola održati će predavanja o osnovnom KNX modulu i o energetskoj učinkovitosti za učenike strukovnih škola Grada Zagreba. Ciljana skupina učenika kojima su predavanja namijenjena su učenici 3. razreda strukovnih škola i obrtničkih škola.

Lokacija:  Elektrostrojarska obrtnička škola, Kabinet obnovljivih  izvora  energije, Selska cesta 83, Zagreb

17,30 – 19,00  Radionica "Igrom do nove energetike"

Udruga građana DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) organizira radionicu namijenjenu zainteresiranim građanima. Radionica je koncipirana kao "igraonica" za odrasle, s edukativnim alatima na temu energetike.

Lokacija: SSSH, Trg kralja Petra Krešimira IV br 2, 2. kat, dvorana 226, Zagreb

UTORAK 09. svibnja 2017.

08,00 – 16,00  Osnovne škole: Učimo kroz igru „Pričaj mi o energiji“

U svim prvim razredima osnovnih škola Grada Zagreba održati će se satovi nastave pod nazivom „Pričaj mi o energiji“ na kojima će nastavnici uz korištenje slikovnice i edukativne igrice informirati učenike o potrebi i načinu ušteda energije, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Osim toga, učenici će, kroz raspravu o temi, svoje kreativne ideje, aktivnosti, crteže i sastave pokazati svoja razmišljanja kako treba racionalno koristiti i štedjeti energiju i zaštititi okoliš.

Lokacija: Osnovne škole Grada Zagreba (114 lokacija)

09,00 – 16,30  VIII. Zeleni dan Hrvatske komore arhitekata

Hrvatska komora arhitekata i ove godine organizira međunarodni stručni skup, pod nazivom VIII. zeleni dan Hrvatske komore arhitekata. Jedini način da održimo korak sa sve ubrzanijim razvojem je da danas upoznamo ono što će sutra biti regulativa. Ne samo naše stručne kompetencije i konkurentnost, već i kvaliteta života, ovise upravo o našoj dobroj informiranosti i otvorenosti inovacijama, koje za cilj imaju održiv, humaniji život. Respektabilni svjetski stručnjaci govorit će nam što su danas: INOVATIVNE METODE, MATERIJALI I TEHNOLOGIJE! A, pomaci su uistinu neočekivani.     

Lokacija: Starogradska vijećnica - Ćirilometodska 5, Zagreb - dvorana A    

09,00 – 15,00  Seminar Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike

Članovi Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike predstavit će nove tehnologije u primjeni konvencionalnih i obnovljivih izvora energije.

Lokacija: Starogradska vijećnica - Ćirilometodska 5, Zagreb - dvorana B

09,00 – 14,00  Trening radionica projekta TOGETHER

U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, održat će se radionica projekta TOGETHER za predstavnike vrtića i osnovnih škola uključenih u projekt. Cilj projekta jest poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada, a temelji se na promjeni ponašanja korisnika prostora te edukaciji korisnika zgrada uz praćenje rezultata uštede energije putem „pametnih“ uređaja za praćenje potrošnje energije.

Lokacija: Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb

09,00 – 17,00  Dan otvorenih vrata Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Tehnički muzej Grada Zagreba "Nikola Tesla" otvora svoja vrata za stručne posjete predstavnika grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. U sklopu dana otvorenih vrata predstavit će se postav i edukacijski centar u Muzeju pod nazivom „Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost“. U suradnji s partnerima, održat će se veliki broj događanja: prezentacija, radionica i predavanja tijekom cijelog dana u prostorima stalnog postava, kino dvorani i na dvorištu Tehničkog muzeja.

Lokacija: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb

13,00 – 14,30  Okrugli stol projekta ACROSS „Važnost transverzalnih vještina u Zelenim poslovima i Zelenoj ekonomiji“

Obrtničko učilište - ustanova za obrazovanje odraslih, Obrtnička komora Zagreb i Udruženje obrtnika Grada Zagreba za svoje članove i ostale zainteresirane obrtnike i poduzetnike, održavaju u svojim prostorijama okrugli stol projekta ACROSS koji prati transformaciju poslova u “zelene poslove” kao međusektorsku reviziju tradicionalnih poslova u transformiranju /restrukturiranju sektora i razvoju inovativnih, tehnološki i efikasno vođenih, novih poslova, također u tradicionalnom sektoru. Projekt se fokusira na dva glavna principa: održivi razvoj u tzv. zelenim ekonomijama i ocjeni transverzalnih vještina kao prenosivih vještina u vrijeme visoke nezaposlenosti i restrukturiranja.

Lokacija: Obrtnička komora Zagreb, Ilica 49/1, Zagreb

SRIJEDA, 10. svibnja 2017.

08,00 – 18,00  Srednje škole: Sat za „Klimu i energiju!“

U svim srednjim školama Grada Zagreba održava se sat nastave učenicima prvih razreda na temu potrebe energetskih ušteda, racionalnog korištenja energije, borbe protiv globalnog zatopljenja i prilagodbe klimatskim promjenama izazvanih djelovanjem čovjeka i njegovim utjecajem na korištenje prirodnih energetskih resursa.

Lokacija: Srednje škole Grada Zagreba (67 lokacija)

09,00 – 17,00  Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj

Na međunarodnoj konferenciji sudjelovat će predstavnici EU i hrvatskih institucija koji će se posebno dotaknuti aktualnih tema: nova energetska politika Hrvatske i EU, inovativni elementi poticanja energetske obnove – izazovi i mogućnosti, inovativni mehanizmi financiranja za projekte energetske učinkovitosti – europska i hrvatska iskustva te inovativni mehanizmi za projekte energetske učinkovitosti – europska i hrvatska iskustva.

Lokacija: Starogradska vijećnica - Ćirilometodska 5, Zagreb - dvorana A    

09,00 – 17,00  Dan otvorenih vrata Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Tehnički muzej Grada Zagreba "Nikola Tesla" otvora svoja vrata za stručne posjete predstavnika grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. U sklopu dana otvorenih vrata predstavit će se postav i edukacijski centar u Muzeju pod nazivom „Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost“. U suradnji s partnerima, održat će se veliki broj događanja: prezentacija, radionica i predavanja tijekom cijelog dana u prostorima stalnog postava, kino dvorani i na dvorištu Tehničkog muzeja.

Lokacija: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb

09,00 – 18,00  EDUKACIJA LEED v4 Building Design and Construction (BD+C) Rating System 

LEED® je građevinski sustav rangiranja dizajniran od strane Američkog savjeta za zelenu gradnju. Kada je bio lansiran, LEED je bio prvi nacionalni sustav takve vrste u svijetu, a sada ima preko 100 različitih sustava certificiranja u zemljama diljem svijeta. Cilj i svrha LEED programa i edukacije je jačanje i razvoj tržišta zelene gradnje kroz aplikacije bazirane na “consensus-based” standardima i pružanje jasnog kriterija za mjerenje utjecaja na zgrade tijekom i nakon gradnje. LEED® "pruža neovisnu, provjeru od strane trećih osoba da je građevinski projekt ekološki odgovoran, profitabilan i pruža zdravo okruženje za život i rad. Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira LEED v4 Building Design and Construction (BD+C) Rating System jednodnevni tečaj, koji će biti održan u Zagrebu 10. svibnja 2017. godine. LEED v4 tečaj će obuhvatiti praktične aspekte rada na LEED projektima, uključujući i proces certifikacije, naknada, troškova, udovoljavanje konzultantskim zahtjevima i najbolje prakse iz cijelog svijeta! Edukaciju će održati Vessela Valtcheva-McGee, predavač s velikim iskustvom iz područja internacionalnih projekata. Sve dodatne informacije, koje uključuju prijavnicu i program, potražite ovdje

Lokacija: Hrvatski inženjerski savez, Berislavićeva 6, Zagreb

10,00 – 17,00  Energetski dan Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta

Predavači Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta uz studente i druge pozvane predavače iz područja energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i gospodarstva, govorit će o najnaprednijim rješenjima visoke energetske učinkovitosti u novogradnji i obnovi (pasivna kuća plus i premium, obnova “faktor 10”), inovacijama i projektima EU. Održat će se i Dan ECO-SANDWICH® fasadnog sustava.

Lokacija: Arhitektonski fakultet, Kačićeva 26, Zagreb

10,30 – 12,00  Dan otvorenih vrata HEP ESCO-a

HEP ESCO d.o.o., tvrtka u sastavu HEP grupe, predstavit će trendove na tržištu energetskih usluga te proizvode i usluge koje će u narednom razdoblju nuditi kupcima HEP grupe. Također će biti riječi o pametnim tehnologijama koje su sastavni dio koncepata pametnih zgrada i industrije 4.0 te pripremi projekata za financiranje iz EU fondova, posebice u sektoru industrije.

Lokacija: Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb

13,00 – 15,00 Tribina Inovativno poduzetništvo

Razvojna agencija Zagreb - TPZ predstaviti će svoje djelovanje u području poticanja poduzetništva u gradu Zagrebu. U sklopu prezentacije, predstavit će se tvrtke iz Tehnološkog parka koje se bave inovativnim poduzetništvom.

Lokacija: Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb

ČETVRTAK, 11. svibnja 2017.

09,00 – 13,00 Konferencija „Uloga gospodarskog sektora u procesu realizacije energetski održivog razvoja“

Na konferenciji „Uloga gospodarskog sektora u procesu realizacije energetski održivog razvoja“ razgovarat će se o temama vezanima uz sadašnjost i budućnost građevinskog sektora te iskustvima u provedbi projekata energetske učinkovitosti i energetske obnove, s posebnim osvrtom na načine poticanja učinkovitijeg razvoja gospodarskog sektora.

Lokacija: Obrtnička komora Zagreb, Ilica 49/1, Zagreb

09,00 – 17,00  Sastanak EUROCITIES Radne grupe za buku

U suradnji s mrežom gradova EUROCITIES, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj organizira sastanak Radne grupe za buku EUROCITIES na kojem će članovi Radne grupe raspravljati o iskustvima u provedbi Europske direktive o buci okoliša i razvoju zajedničke metodologije za izradu strateških karata buke u Europi te predstaviti projekte i mogućnosti primjene inovativnih rješenja za snižavanje razina buke u urbanim sredinama. Skup je prilika za predstavnike hrvatskih i europskih gradova da razmijene iskustva i steknu nova znanja i informacije o uspješnim projektima u području upravljanja bukom okoliša.

Lokacija: Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb

09,00 – 14,00 Završna konferencija projekta FosterREG

FosterREG projekt ima za cilj poboljšati kapacitete upravnih tijela na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini za planiranje, financiranje i upravljanje integriranom urbanom obnovom za održivo korištenje energije kroz izgradnju kapaciteta, promoviranje i prezentiranje djelotvorne suradnje na više razina te jačanje nacionalnog, ali i europskog umrežavanja. Cilj će se postići kroz uključivanje dionika iz javnog sektora u zajedničku analizu i aktivnosti za stjecanje vještina i kompetencija, za koje će se raziti i distribuirati edukacijski materijali. Aktivnosti se provode diljem Europe. Projekt provodi Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama i Grad Osijek. (Prijave za sudjelovanje)

 Lokacija: Hotel International, Miramarska cesta 24, Zagreb 

12,00 – 15,00  Okrugli stol „Lean menadžment i Industrija 4.0: Pokretači razvoja Republike Hrvatske“

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, i u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, održat će se seminar koji će govoriti o mjerama namijenjenih podupiranju i povezivanju nacionalnih inicijativa za digitalizaciju svih sektora industrije i povezanih usluga te poticanju ulaganja s pomoću strateških partnerstava i mreža. Prijave za Okrugli stol

Lokacija: Hrvatska gospodarska komora, Komora Zagreb, Draškovićeva 45/I, Zagreb

14,00 – 16,00 Dani otvorenih vrata i OIE na Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Fakultet strojarstva i brodogradnje otvara vrata svojih laboratorija za obnovljive izvore energije (OIE) za stručne posjete predstavnika obrtnika i gospodarstvenika, predstavnika jedinice lokalne samouprave, grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetitelji će imati priliku vidjeti ispitni sustav s geotermalnom dizalicom topline koji se koristi za hlađenje i grijanje dvije učionice, solarnu dizalicu topline, sunčane fotonaponske i kolektorske sustave, male vjetroelektrane, gorivne članke i proizvodnju vodika kao alternativnog goriva korištenjem obnovljivih izvora energije, bicikl na vodik, termoakustički generator, kotao na biomasu. Obilasku laboratorija prethodit će prezentacije navedenih tehnologija u Velikoj vijećnici FSB-a.

Lokacija: Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 5, Zagreb

16,00 – 18,00  Dani otvorenih vrata:  Energetski institut Hrvoje Požar

Energetski institut Hrvoje Požar otvora svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetiteljima se prezentira razvijanje i mogućnosti primjene novih tehnologija, nova rješenja proizvodnje energije uporabom obnovljivih izvora energije te upoznaje sa rekonstrukcijom postojećeg poslovnog objekta sa kojom su postignuti visoki energetski standardi.

Lokacija: Energetski institut Hrvoje Požar – Savska cesta 163, Zagreb

PETAK, 12. svibnja 2017.

09,00 – 18,00  Dani otvorenih vrata Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju

Sunčana kuća - Špansko otvara svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetiteljima se prezentira razvijanje i mogućnosti primjene novih tehnologija te nova rješenja sustava za proizvodnju električne energije i potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije na praktičnom primjeru individualnog obiteljskog objekta.

Lokacija: Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju, J. Kavanjina 14, Zagreb

09,00 – 14,00  Sastanak EUROCITIES Radne grupe za buku

U suradnji s mrežom gradova EUROCITIES, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj organizira sastanak Radne grupe za buku EUROCITIES na kojem će članovi Radne grupe raspravljati o iskustvima u provedbi Europske direktive o buci okoliša i razvoju zajedničke metodologije za izradu strateških karata buke u Europi te predstaviti projekte i mogućnosti primjene inovativnih rješenja za snižavanje razina buke u urbanim sredinama. Skup je prilika za predstavnike hrvatskih i europskih gradova da razmijene iskustva i steknu nova znanja i informacije o uspješnim projektima u području upravljanja bukom okoliša.

Lokacija: Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb

09,00 – 13,00  Projekt „#Pravilo 6 - Siguran zagrljaj“  

Polazeći od spoznaje da tijekom nekoliko posljednjih godina djeca sve češće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja, Hrvatski autoklub je kreirao projekt „#Pravilo 6- Siguran zagrljaj“. Projekt istražuje aspekte prijevoza djece u automobilu, tj. korištenja dječjih sjedalica. Hrvatski autoklub će s partnerima 12. svibnja 2017. započeti nacionalnu kampanju o odgovornom ponašanju vozača na ovu temu i predstaviti preventivno- edukativnog program „Vidi i klikni“ za djecu predškolske dobi,  rezultate istraživanja o ponašanju vozača, rezultate testiranja kvalitete dječjih sjedalica  i nagrađene kratke filmove na temu korištenja dječjih sjedalica.

Lokacija: Hrvatski autoklub, Avenija Dubrovnik 44, Zagreb

09,00 – 17,00  6. sastanak Nacionalne kvalifikacijske platforme za kontinuiranu izobrazbu građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti

Sastanak je dio projekta CROSKILLS - Cjeloživotna izobrazba građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, čiji je cilj uspostava nacionalnog programa izobrazbe i certifikacije građevinskih radnika u području EnU, i to u 6 osnovnih građevinskih zanimanja za koje se pokazuje potreba – fasader, krovopokrivač, monter suhe gradnje, soboslikar ličilac, tesar i zidar. U okviru projekta, a na temelju Nacionalnih smjernica koje je podržalo dvadesetak sektorskih institucija i organizacija, izrađeni su nastavni materijali, odabrano 12 trening centara diljem Hrvatske i osposobljeno stotinjak trenera koji će provoditi izobrazbu radnika, te je izrađen nacrt ‘Pravilnika o sustavu izobrazbe i certificiranja građevinskih radnika koji ugrađuju dijelove zgrade koji utječu na energetsku učinkovitost u zgradarstvu', koji je pred usvajanjem, a uskoro kreću i prve izobrazbe radnika. Spomenuti sastanak je dio redovnih konzultacijskih događanja koja okupljaju predstavnike stručnih organizacija, nacionalnih institucija, strukovnih komora i udruga u sektorima graditeljstva, energetike i obrazovanja unutar neformalnog konzultativnog tijela projekta, tzv. Nacionalne kvalifikacijske platforme. (Nije predviđena mogućnost otvorene prijave)

Lokacija: Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Ulica grada Vukovara 271, Zagreb (Chromosov toranj)