DANI OTVORENIH VRATA

U okviru događanja 9. Zagrebačkog energetskog tjedna, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu  u okviru Dana otvorenih vrata - Energetika na FER-u organizirao je Okrugli stol: Demokratizacija i decentralizacija elektroenergetskog sektora u cilju okupljanja na jednom mjestu energetskih eksperata u cilju ostvarivanja učinkovite rasprave o transformaciji elektroenergetskog sektora, kako u smjeru njegove demokratizacije, tako i u smjeru decentralizacije. Okrugli stol podijeljen je tematski na tri dijela: Društveni, Poslovni i Tehnički aspekti. Raspravljalo se o energetskom siromaštvu, sudjelovanju pojedinaca u grupnim modelima financiranja energetskih projekata, poslovnim prilikama u novonastalim uvjetima, mogućnosti primjene blockchain koncepta u poslovanju energetskih tvrtki, provedenim i nužnim promjenama u legislativi vezanoj uz priključak proizvođača na mrežu, e-mobilnosti i drugim aktualnim temama. U uvodnom dijelu događanja okupljenima se obratio prof. dr. sc. Slavko Krajcar, nakon čega je uslijedio prvi dio Okruglog stola pod nazivom Društveni aspekti. Nakon sat vremena žive rasprave, uslijedila je tema Poslovni aspekti u sklopu koje je najveća koncentracija bila na blockchain tehnologiji. Okrugli stol završen je temom Tehničkih aspekata.

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu otvorio je vrata svojih laboratorija za obnovljive izvore energije (OIE) za stručne posjete predstavnika obrtnika i gospodarstvenika, predstavnika jedinice lokalne samouprave, grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetitelji su imali priliku vidjeti ispitni sustav s geotermalnom dizalicom topline koji se koristi za grijanje i hlađenje dvije učionice te novi ispitni sustav s dizalicom topline zrak-voda koji se također koristi za grijanje i hlađenje dvije učionice. Također, posjetitelji su vidjeli i prvi hrvatski bicikl na vodik, gorivne članke i proizvodnju vodika kao alternativnog goriva korištenjem obnovljivih izvora energije, sunčane fotonaponske i kolektorske sustave, male vjetroelektrane te rad kotla na biomasu. Obilasku laboratorija prethodile su prezentacije navedenih tehnologija u Velikoj vijećnici FSB-a.

I Solarni krov Špansko-Zagreb otvorio je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetiteljima su prezentirane mogućnost dobivanja i uštede energije uporabom novih tehnologija za pretvorbu energije Sunčeva zračenja u električnu i toplinsku energiju. Na jednom konkretno izgrađenom projektu prikazana je praktična primjena i stvarni rezultati mjerenja ušteda energije kroz energetsku učinkovitost i korištenje solarnih sustava. Svi rezultati mjerenja mogli su se vidjeti na velikom panou (display) koji se nalazi ispred objekta Solarni krov Špansko – Zagreb i sjedišta Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju. Ovime se daje potpora održivoj energetskoj politici te suzbijanju posljedica klimatskih promjena i prilagodbe tim promjenama.